14 Ağustos 2012 Salı

Net yanıt: “Mutlak Ortak Yerlerin Değiştirilmesi Mümkün Değil!”



Apartmanda ortak alanların kullanımı ile ilgili sürekli ihtilaflar oluşuyor. Peki, bu olayın net bir açıklaması yok mu? Telefonla ulaştığımız apartman site yöneticiliği şirketi yetkilileri, bu konuda bize açık bilgi verdiler.

1) Kat Mülkiyeti Kanunu md: 4’de sayılan yerler “mutlak ortak yerler”dir ve hiçbir şekilde değiştirilmesi söz konusu değildir.

2) Sözleşme ile de yeni ortak yerler tespit edilebilir; ancak oybirliği gerekir.

3) Peki, bu mutlak ortak yerler nelerdir: Temeller, ana duvarlar, kiriş, kolonlar, ortak duvarlar, tavan, bahçe, cümle kapıları, antreler, koridorlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve burada bulunan ortak kullanıma ayrılmış WC  gibi tesisler, kapıcı daireleri, genel çamaşırlıklar, genel kömürlükler, ortak garajlar, sayaç yerleri… Yani belli bir kat malikine ait olmayan tüm yerler…

Dediğimiz gibi, ortak yerler kolektif kullanılması gereken bölümlerdir ve özel amaçla kullanılması durumunda, diğer kat maliklerinin haklarını korumak, yasalara uymak ve birlikte yaşam kültürünü yerleştirebilmek adına yönetici gereğini yapmalıdır.

Apartman, site gibi ortak yaşam alanlarında birlikte yaşama kültürünün uygulamaya geçmesi için ortak yerler önem arz etmektedir.

Umarız, yöneticiler de kanuni kaidelere ve birlikte yaşama sorumluluklarını yerine getirirler ki bu tarz sorunlar sürekli soruluyor olmaz.